fbpx
Westfields Avenue
Barnes, London

A Victorian terraced ‘workers’ cottage with kitchen-diner, utility room, sitting room and WC on the ground floor; and three bedrooms (one en-suite), a study and a family bathroom on the first and second floors.

The owner of this property has a demanding career in the city and is a keen rower, so loved its proximity to the river. She wanted a ‘modern urban cottage’, somewhere warm and cosy to come home to, yet also light, and spacious enough to entertain friends and family.

The property was dilapidated and had a small footprint. We opened up the ground floor with a full-width rear extension, converted the loft and added a full-with mansard to locate the master suite. Our team was able to almost double the space whilst retaining the property’s original charm.

:

The rear of the house was demolished and reconfigured. The sitting room remains at the front of the property, which is flooded with natural light, while a spectacular kitchen-diner was located at the back, connecting with the beautifully redesigned garden.

:

Three skylights and floor-to-ceiling sliding glass doors were installed to bring light into the kitchen-diner. Stylish herringbone panelling adds a traditional touch, while cleverly designed grey timber-veneered cabinetry by HUX London, a marble splash-back and concrete worktops provide a mix of textures to soften the contemporary style.

:
:
:
:

The island includes a breakfast bar, houses integrated appliances and offers further storage for minimal visual clutter, while the range-cooker and charming metal pendants hint at rustic style. An electric blue sofa, vintage table and industrial Tolix-style chairs provide areas for dining and lounging.

:
:

The stairs, utility and WC were tucked into the middle of the house to allow a central walkway to link with the sitting room, and provide hidden storage. Eye-catching panelling and a wood-burning stove were teamed with a vibrant lilac sofa, a stylish striped rug and chic lighting for a room that’s comfortable and cosy yet fresh and modern

:
:
:
:

On the first floor, a child’s bedroom has been given a charming look with soft colours, a beautiful day-bed, a vintage desk and quirky lampshades.

The bathroom has timeless appeal, with large-scale porcelain floor tiles, grey wall tiles and heritage-style brassware.

:
:
:
:
:

On the second floor, clever configuration allows for a master bedroom and en-suite shower room with a bespoke vintage vanity unit. A striking scheme was created with beautiful geometric wallpaper, hexagonal tiles, vintage pieces and a rich mix of neutral tones and textures.

:
:
:
:
:
:

If you like this residential project and want to know more about how we can help, get in touch!

To view more of our projects, click here

icon-cross